Toiminnastamme

Tietoja
Toimintaa
Taitoa
Tavoitteita
Muuta

Hyvinkään seudun Historiallisesta seurasta Hyvinkään kotiseutuyhdistyksen kautta Hyvinkää-Seura ry:ksi

 

Puheenjohtaja Kosti Kallio ja 2024 kevätkokouksen yhteydessä palkitut aktiivijäsenet Seppo Söderholm, Marjatta Nyman ( vastaanotti Lars Nyman), Aino Tenkula-Nieminen, Eila  Mäensivu ja Soile Tomperi.
Puheenjohtaja Kosti Kallio ja 2024 kevätkokouksen yhteydessä palkitut aktiivijäsenet Seppo Söderholm, Marjatta Nyman ( vastaanotti Lars Nyman), Aino Tenkula-Nieminen, Eila Mäensivu ja Soile Tomperi.

Hyvinkää-Seura ry:n tärkeitä hetkiä 

1940 - ENSIMMÄINEN HYVINKÄÄ-SEURA

25.04.1957 - PERUSTAMISKOKOUS

Hyvinkään Yhteiskoulussa perustettiin Hyvinkään Kotiseutuyhdistys. Ensimmäinen puheenjohtaja oli FT. Kustaa Hautala. Vahvasti kasvavaa Hyvinkäätä tallennettiin monin tavoin ja kirjattiin paikkakunnan identiteetille tärkeä tavoite: oma paikallishistoriaa esittelevä museo.

1969 - Hyvinkää-Seura ry päivitti nimensä.

Seuran aloite poiki Villateollisuusmuseon, Port Arthurin alueen säilymisen sekä mm. Hyvinkään rautatieasemarakennuksen kunnostuksen.

1974 saimme valtakunnallisen Rautatiemuseon.

1978 - VAIVERON MYLLYTILA

siirtyi testamentilla mylläri Yrjö Aleniukselta seuralle. 1987 seura vuokrasi noin 12 hehtaaria perustettavalle Hyvinkään golfseuralle.

1984 LÄHTIEN

seura on palkinnut vuoden ensimmäisen vauvan ja äidin ja kehittänyt toimintaa monin tavoin.

1982 Hyvinkään oma taidemuseo aloitti toimintansa.

Hyvinkään historiallista museota on suunniteltu useaan tilaan, usealla vuosikymmenellä. 2020-luvulla kaupunki yhdisti tehtävän taidemuseolle. Hyvinkään kaupunginmuseon perustaminen on edelleen yksi yhdistyksen tavoitteista.

Hyvinkää-Seura ry:n toimintasuunnitelma 2025

Yleistä

Hyvinkää-Seuran toiminnan tarkoitus on esitellä ja tallentaa kotiseudun historiaa ja perinteitä sekä eri tavoin herättää kiintymystä ja mielenkiintoa omaa asuinseutua kohtaan. Toimintavuoden 2025 kuluessa sääntömääräisten kevät- ja syyskokousten lisäksi järjestetään opastettuja kulttuurikävelykierroksia eri kohteisiin Hyvinkäällä sekä pidetään paikalliseen historiaan sekä rakennuksiin liittyviä valokuvailtoja ja esitelmätilaisuuksia.

Toiminnan kehittämisen tueksi yhdistys sitoutuu toimissaan huomioimaan vuoden 2025 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teeman Rakennettu perintömme. Samalla yhdistys varautuu tulevien vuosien teemoihin 2026 Katoava perintömme, 2027 Piilotettu perintömme sekä 2028 Tulevaisuuden perintö.

Tapahtumat

Hyvinkää-Seuran hallitus julkaisee vuoden 2025 kalenterin, jossa on pääkohdittain ennakolta koko vuoden tärkeimmät tapahtumat. Hyvinkää-Seuran omaa kokoelmahuonetta pidetään avoinna Villatehtaan alueen tapahtumien yhteydessä sekä pyynnöstä muulloinkin. Järjestetään tilaisuus tutustua Mutilan kotimuseoon.

Vuoden ensimmäisen hyvinkääläisen vauvan äitiä onnitellaan perinteisesti.

Vuosittain on järjestetty tutustumiskäynti johonkin Hyvinkään hautausmaista esitelmän sekä kiertokävelyn avulla. Vuorossa on Puolimatkan hautausmaa.

Osallistutaan valtakunnallisille kotiseutupäiville 15.-17.8.2025 Valkeakoskella. 

Vaiveron Myllytilan kesäpäivät on edelleen Hyvinkää-Seura ry:n vuosittainen päätapahtuma.

Kesäpäiviä vietetään 5.-8.6.2025. Kesäpäiväohjelma pidetään monipuolisena ja mielenkiintoisena toimien yhteistyössä muiden hyvinkääläisten yhdistysten kanssa. Ohjelman suunnittelussa huomioidaan myös lapset ja lapsiperheiden toiveet.

Vaiveron Myllytilan hoito ja kunnossapitäminen vaatii jatkuvaa työtä ja huolenpitoa niin rakennusten kuin pihapiirinkin osalta. Kunnossapitotalkoita järjestetään kevään ja kesän aikana. Aloitettuja kunnostustöitä jatketaan.

Yhteistyötä jatketaan ja kehitetään Hyvinkään kaupungin, paikallisten toimijoiden sekä naapurikuntien kotiseututoimijoiden kanssa. Laajennetaan mahdollisuuksia tutustua Myllytilaan ja viehättävään talomuseoon aktivoimalla yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Keskeinen tavoite on, että lukuun ottamatta juhannusviikonloppua Myllytila on avoinna kesäpäivien jälkeen lauantaisin koulun alkamiseen asti tavoittaen erilaisia kohderyhmiä vaihtelevin ohjelmin. 

Yhdistys kehittää uuden toimintakonseptin tapahtumapäiviin ja etsii pidempiaikaisia yhteistyökumppaneita toiminnan yhteiseksi kehittämiseksi.

Järjestetään kesäkuussa hoitolaitosten vanhuksille tutustumiskäynti Myllytilaan.

Jumalanpalvelukset järjestetään Myllytilalla kesäpäivien aikana sekä elokuussa. Kevään-kesän aikana tehdään 2-3 kulttuurikävelykierrosta. Näistä kohteista päätetään kevään kuluessa.   

Viestintä

•Yhdistyksen virallinen viestintämuoto on jäsenkirjeet. Ensisijaisesti jäseniä lähestytään sähköisillä jäsenkirjeillä. • •Sähköisiä välineitä käyttämättömille jäsenille lähtee edelleen paperikirje. Taloudellinen tavoite on vähentää paperikirjeiden määrää.

• Tärkeimmistä tapahtumista yhdistys tiedottaa myös Aamupostin yhdistyspalstalla • Sosiaalisen median kanavista yleisinä viestimuotoina käytössä ovat yhdistyksen Facebook-sivusto sekä valmisteilla olevat kotisivut. Nämä tukevat viestintää tapahtumista ja uutisista. Mahdollisuuksien salliessa lisätään turvallisten some-kanavien käyttöä. 

Talous

Yhdistyksen talous on vakaa. Toimintatuottoja kerätään jäsenmaksun lisäksi arpajaisilla, osallistumismaksuilla ja myyntituotoilla.

Vuoden 2024 lopulla yhdistys julkaisee oman seinäkalenterin.

Vuoden 2025 uuden toiminnan kehittämiseen ja Vaiveron myllytilan rakennusten kunnostamiseen haetaan avustuksia eri tahoilta.  


Ensimmäinen Hyvinkää-Seura